2008. november 11., kedd

A változás állandó





Ki tart velem?
Lépj be ezen a kapun! Belépési jelszó: Akarom....

Sokan beszélnek vágyaikról. A gazdag élet, sok pénz, szép ruha, kényelmes lakás, új autó, biztos bevétel,
varázslatos nyaralás, együtt a család, és egészség, és nyugalom, és béke, és boldogság. Csak beszélnek, álmodoznak róla.

Sokan nem ismerik vágyaikat. Beszélgetés közben gyakran megkérdezem partnereimet mi a céljuk, mit szeretnének elérni a közel jövőben? Több mint a fele nem tud konkrét válaszokat adni.

Miközben kutatok ennek oka után, megakad a szemem egy íráson Kovács Zsuzsa tollából (Menedzsment Fórum)."Lelki és testi roncs a magyar dolgozók többsége" címmel. A következőket olvashatjuk ebben:
"A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet felmérése szerint minden ötödik felnőtt lakos az idült stressz állapotában van.Ennél sötétebb képet fest a Gordio Tanácsadó Csoport 2004-es felmérése, amely szerint minden második magyar dolgozó magas munkahelyi stressznek van kitéve. További negyven százalék közepes mértékű stressztől szenved, vagyis majdnem minden magyar érintett a fejlett ipari országok népbetegségében....
" A krónikus stressz egyik fontos forrása a munkahely, de emellett nálunk más tényezők-mint bizonytalanság, másoktól való lemaradás és frusztráció érzése, általános értékválság- is szerepet játszanak abban, hogy az aktív korú lakosság, különösen a férfiak fokozottan veszélyeztettek a stressz szempontjából. "A magyar férfiak halálozási rátája rosszabb, mint 1930 körül voltak.

Az egyre mélyülő gazdasági válság tovább erősíti a problémát. Így nem csodálkozik az ember azon, hogy a beszélgető parnereim egy része egyetlen célt lát maga előtt: Megtartani mindenáron munkahelyüket.
Sok esetben azonban ez nem rajtuk múlik. Leépítésekkel valamint a vállalatok megszűnésével nő a munkanélküliek száma. Nos , így nem csodálkozom azon, ha beszélgetés tárgya leggyakrabban a munkahely, megélhetés, pénz, biztonság témakörét boncolgatja.

Változás.
...ami mindig állandó körülöttünk az a változás.

Milyenek is vagyunk mi magyarok?
Egyik szociológiai felmérés/GfK Hungária/szerint a magyarországi célcsoportok mérete összehasonlítva 10 Kelet-európai ország lakosságával némiképp magyarázatot ad a változásra való hajlandóságunkra. Az állandóságra való törekvésünk sokkal erőteljesebb, berögződött viselkesési mintákat tükröz a többi, a felmérésben részt vett ország polgárainál.
Az új, fortélyos, varázslatos világban történő mozgásunk, messze alulmarad szomszédjainknál, következésképpen a változásra és változtatásra való hajlamunk is. Talán ez a magyarázata állandó elégedetlenségünknek, a népbetegségnek számító depressziónak, az élenjáró szív és keringési megbetegedésekből eredő halálokoknak, a nagyarányú daganatos megbetegedéseknek?
Egy amerikai gyermek szülei mellett az örökös változást éli, és az erre mutató viselkedésmintákat tanulja meg. Nem ritka az olyan család, ahol a szülök egy kevésbé sikeres vállalkozás után, újabbal próbálkoznak.Keresik kutatják az új lehetőséget,vágnak bátran bele.
Ezzel szemben a magyar családok 78%-a konzervatív,állandóságra törekvő,az új befogadását nélkülöző mintákat látó gyermekeit a poroszos nevelési stílusú oktatási rend sem segíti az erre való felkészítésben.

Tehát feladat van bőven. Megoldás mindig követi a problémát!
Lehet, hogy nem kellene kétségbe esni egy megszűnt munkahelytől, mert van egy, az előzőnél jobb lehetőség?
Ki tart velem? Csak egyetlen szó: Akarom és a kapu nyitva, ahol ,olyan fejlődés lehetősége vár amiről nem is álmodtunk?
Ki tart velem ?

Nincsenek megjegyzések: