2008. november 12., szerda

Egészség mindenek felett

A családban mindenkinek megvan a maga szerepe.Van aki bevásárol,más a kert rendjéért felelős.Stb
Ugyanúgy a család egészségét is valaki a kezében tartja.Gyakran a nagyi, édesanya,de nem ritka eset amikor az édesapa a család egészségőre.
De mi van,ha nincs ennek felelőse?

A magyar családok értékrendjében első helyen áll az egészség-szólnak a statisztikák.
Állásinterjú alanyaimat megkérdeztem,mi a legfontosabb számukra az életben. Esetek 80%-a az egészséget,20% pedig a szeretetet és a megfelelő anyagi körülményeket jelölte meg.
Egy másik tanulmány szerint menedzserek nyilatkoztak számukra fontos értékekről.
A sorrend a következő
1. Egészség
2. Lelki béke
3. Siker
4. Család
3. Pénz
Az ember azt hinné,hogy egészségesen élünk a fenti besorolás alapján. Amikor azonban rátekintek a hazai halálozási adatainkra,akkor döbbenek meg igazán. Az EU-ban élen járunk a szív és keringési betegségekből adódó halálozásban. Sőt az EU átlagnál háromszor magasabb.
Hogy is van ez?
Lehet, hogy azért jelöljük egészségünket első helyen,mert egyre kevesebb egészséges ember van a környezetünkben?
A magyar mentalitás nem szűkölködik a panaszkodással.Elég feltenni a szokásos "Hogy vagy ?"- kérdést, és máris szembesülünk azzal a nagy adag problémahalmazzal,ami kísértetiesen hasonlít egymásra. Munkahelyi stressz, vérnyomásbetegség, szervi problémák, anyagi gondok.
Lehet, hogy tehetnénk ellene valamit? Lehet, hogy változnunk kellene? Ehhez viszont új ismeretekre van szükség. Tájékozódni és tájékoztatni.
Minap hallgattam egy kitűnő előadást Dr. Túrzó Sándor PHD tudományos munkatárstól ,aki elmondta,hogy kb.10 éve a finnek halálozási rátájáta szív és keringési betegségek terén közel hasonló volt a magyarokéhoz (Lásd. Népegészségügyi portál)
Zöldség és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésével, tudatos prevencióval, az erre kiírt versennyel sikerült visszaszorítani azt. Az ebből eredő halálesetek száma kb. a felére csökkent a korábbi ,versenyt megelőző időszakhoz képest.
Hát nem csodálatos?
Egyszerűen csak annyit tettek, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. tehát tudatosabban étkeztek.
Ezt mi is meg tudjuk tenni. Ja, nincs időnk, rohanunk? Ki készíti el az ételeket? Kinek van ideje nap, mint nap erre? Ez jó kérdés!
Ma a dolgozó családanya is több műszakot vállal,hogy ki tudja fizetni növekvő energia és élelmiszer árak mellett intenzíven emelkedő hiteleinek törlesztő részleteit.
Apa? Ő is dolgozik.Több műszakban.ha vállakozó annál kevésbé ér rá.Menedzser? Napi 12 óra toppon. Hát persze,hogy nincs ideje. Egyébként is bekap egy szendvicset- mondván este 10 óra után eszik meleg ételt.
Ja! Üzleti ebéd?Valószínű itt kevesebb hangsúlyt kap a zöldség az étlapon És ez így megy napról-napra hétről-hétre. Hónapról,hónapra, és évről évre. Egyszer csak jelez a szervezet,és javításra szorul. Tehát probléma van ezzel.
A jó hír az,hogy a megoldás közel van. Több cég is felismerte, hogy a gyors életmódot praktikus eszközökkel, ha úgy tetszik vitaminokban és ásványi anyagokban koncentrált ételekkel lehet kiszolgálni. Ilyen pl egy gyümölcs, ill. zöldségkoncentrátum.
Választás a kezünkben van, egészség és betegség , gazdagság és szegénység, öröm és bánat között.
“Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban.”(Mahatma Gandhi)
http://de.youtube.com/watch?v=KSxsvvfG2Q0http://

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Lisa ! Gratulálok a blogodhoz, nagyon szuper lett. A cikkjeid is sokatmondóak és nagyon aktuálisak. Sokaknak az egészség akkor igazi érték, amikor már "csengetnek odafentről". Én is azt vallom, mindig csak jó időben tehetünk érte, hogy átélhessük a teljes gazdagságot, amit szintén jól látsz nem pénzben mérhető. Gratulálok Neked, csak így tovább, szép és értékes napot: mlmzsenikepzo